Ledenlogin

Docent typevaardigheid: professie en specialisme

Zouden ouders hun kind voor zwemles naar de buurvrouw of neef sturen die geweldig kan zwemmen, maar beiden geen zweminstructeur zijn? Idem, de buurjongen die goed kan racen, maar geen rijinstructeur is. Er zijn opleiders (met hopelijk een typediploma) die zich als bekwaam of zelfs bevoegd typedocent betitelen. Dat er meer nodig is dan een typediploma voor het geven van typelessen mag duidelijk zijn: iemand met een rijbewijs mag zich ook geen rijinstructeur noemen…
Schoolleiders en leerkrachten maar ook ouders moeten weten dat er wel degelijk een opleidingsmogelijkheid is voor de typedocent.

Bij vacatures voor typedocent worden geen eisen gesteld ten aanzien van de eigen vaardigheid, laat staan ten aanzien van enige kennis van de didactiek en methodiek. Wat je wel ziet: ‘Vind je het leuk om met kinderen te werken?’ en ‘Ben je een paar uur per week beschikbaar?’. Dit doet het voorhoofd bij vakgenoten meer dan fronsen. Het vak wordt kennelijk niet zo serieus genomen en men kan dit er wel even bij doen.

Dat de nieuwe opleiders niet geschoold zijn is niet zo verwonderlijk: vaak weet men niet dat een dergelijke opleiding bestond, laat staan dat deze nog steeds bestaat. Bovendien is het bij niet-bekostigd (particulier) onderwijs ook geen verplichting om gecertificeerd opleider te zijn. Het kan echter wél heel voordelig zijn als branche-erkende opleider in het register te staan: jouw cursisten, leerlingen (en hun ouders), de scholen waar je lesgeeft weten dat ze een kwalitatief goede cursus kunnen verwachten.

Door zoveel mogelijk mensen adequaat op te leiden voor vak docent typevaardigheid, brengen we als beroepsvereniging het vak op een peil dat het verdient. Het beroep van typedocent is een zelfstandig beroep en de branche-erkenning is hard nodig om te laten zien dat typeles een serieus specialisme is dat men er niet zomaar even ‘bij doet’. Meld je dus aan voor de cursus en word een (betere) typedocent. Bij het succesvol afronden van de cursus ontvangt men het certificaat van branche-erkend opleider. De inhoud van de docentencursus vind je hier.

Vul informatie in bij sidebar blog om hier iets te tonen

Nieuwsbrief