Ledenlogin

Nieuwsbrief november 2020 | Tekstverwerken | Landelijk diploma | Cursussen

ALV 18 november 2020

De uitnodigingen voor de Algemene Ledenvergadering 2020 zijn inmiddels verstuurd. Het is goed dat er weer tal van leden bij deze online vergadering aanwezig zullen zijn. Aanmelden kan nog tot 10 november 2020 bij Els Bredewoud.

Aanpassing examens tekstverwerken

Op de vorige ALV is gemeld dat de minimumvaardigheid voor de examens zilver en goud verhoogd is naar 120 resp. 150 apm. In Word Online is geen WordArt beschikbaar. Daarom is dit onderdeel uit de lijst van bewerkingen voor het examen brons gehaald. De functie woordafbreking is niet beschikbaar in zowel Google Docs als Word Online; daarom is deze bewerking ook geschrapt. Klik hier voor de volledige lijst.

Een landelijk typediploma

Door het CBT wordt hard gewerkt aan overheidserkenning van het diploma typevaardigheid. Een rondvraag onder opleiders met een eigen instituutsdiploma leverde nogal verrassende resultaten op qua normering, examengelden enz. De motivatie om een instituutsdiploma te verstrekken is ook zeer divers. We publiceerden eerder het artikel: Wat is een typediploma waard? En: wat motiveert jou om een eigen instituutsdiploma uit te geven? Laat het ons weten.

Google Docs en Word Online

Steeds meer scholen, maar ook bedrijven schaffen Chromebooks aan. Daarop is meestal de keuze Google Docs of Word Online. Je kunt hiermee heel goed het onderdeel tekstverwerken aanleren en de leerlingen vervolgens laten examineren voor brons, zilver of goud. Tekstverwerken is een zeer waardevolle aanvulling (meerwaarde!) op typevaardigheid; je leerling leert dan echt zelfstandig werkstukken te produceren. Eigenlijk kan een typecursus niet zonder tekstverwerken, want dat is toch waar we typevaardigheid juist voor nodig hebben?

Oefenboeken

De boekjes voor Google Docs, Word Online en Word voor Windows (brons, zilver en goud) zijn verkrijgbaar voor € 7,50 per stuk (excl. verzendkosten). Ze zijn van een dusdanige kwaliteit dat ze meerdere jaren gebruikt kunnen worden. Lid-opleiders kunnen deze kosteloos (digitaal) aanvragen bij Joeke Spierings.

Cursussen

Het CBT verzorgt voor docenten de cursussen:

  • Google Documenten
  • Word Online
  • Didactiek voor de typedocent.

Deze worden gegeven via Zoom. Het cursusgeld incl. lesmateriaal bedraagt voor Google Docs en Word Online € 45. De cursus didactiek voor de typedocent kost € 85 incl. lesmateriaal. Lid-opleiders krijgen 50% korting. De lessen worden gegeven op donderdag- of vrijdagmiddag of zaterdagochtend. In overleg zijn uiteraard ook andere dagen en tijden mogelijk. Op vrijdag 13 november is de cursus Word Online en op vrijdag 20 november Google Docs. Je kunt je aanmelden bij Els Bredewoud.

 

Vul informatie in bij sidebar blog om hier iets te tonen

Nieuwsbrief