Ledenlogin

Ouderwets lekker klikken

Ouderwets lekker klikkenSinds de opkomst van de personal computer is er een hoop veranderd. Het meeste in positieve zin: we hoeven niet meer in te bellen voor het gebruiken van internet en de machines worden steeds goedkoper. Toch is niet alles beter geworden, zoals bijvoorbeeld toetsenborden.

Gelukkig zijn de ouderwetse, lekker klikkende, mechanische toetsenborden van vroeger met een comeback bezig. Gamers zijn er gek van, maar ook voor andere veeltikkers zijn er genoeg goede keuzes. Hardware.info zette de beste mechanische toetsenborden in elke prijsklasse op een rijtje.

Mechanische toetsenborden zijn al langer behoorlijk populair onder gamers. De typmachines zijn niet alleen uitgerust met hippe lichtjes en een stevige behuizing, maar typen ook nog eens erg lekker. Bovendien hebben de mechanische toetsenborden vaak nog handige extra functies, zoals mediatoetsen en extra USB-poorten op het frame. In deze test nemen we toetsenborden onder de loep in drie prijsklasses: budget (tot 105 euro), middensegment (tot 150 euro) en de duurdere toetsenborden (150 euro of meer).

Blits en budget (tot 105 euro)

Cooler Master CK550 RGB

Cooler Master CK550 RGB

Cooler Master CK550 RGB © Hardware.info

Ook de vijfentwintig euro duurdere Cooler Master CK550 beschikt over de lineaire Gateron Red-schakelaars. De aanslag is op dit toetsenbord opvallend licht, meer dan 20 procent onder de specificatie. Daar moet je van houden. Alle toetsen voelen wel hetzelfde aan. Cooler Master monteert de toetsen volgens de geldende trend ‘zwevend’. Onder de toetsen schijnt rgb-verlichting. Die kun je evenals macro’s niet alleen door middel van de software, maar ook vanaf het toetsenbord zelf instellen.

Corsair K68

Corsair K68

Corsair K68 © Hardware.info

De Corsair K68 is voorzien van (enkel) rode lampjes en MX Red-schakelaars. De euro’s die door het ontbreken van veelkleurige lampjes worden uitgespaard, worden elders wel gebruikt. Zo krijg je bij de Corsair K68 extra kapjes voor je toetsen, extra media-toetsen en een losse polssteun. Door een laag synthetisch rubber rondom de schakelaars vormen kleine ongelukjes met vloeistoffen geen probleem. Op het gebied van typegemak scoort de K68 gemiddeld.

Mechanische middenklasse (tot 150 euro)

Gigabyte Aorus K9

Gigabyte Aorus K9

Gigabyte Aorus K9 © Hardware.info


De Gigabyte Aorus K9 is uitgerust met optische schakelaars. Door de simpelere constructie van de schakelaars heeft Gigabyte zijn toetsenbord waterdicht weten te maken. Het indrukken van de toetsen voelt erg vloeiend en duidelijk minder ‘schraperig’ dan bij andere borden. De Gigabyte heeft in vergelijking met de andere borden in deze test minder tierlantijnen. De behuizing is geheel zwart en extra toetsen zitten er niet op, maar maakt wel een zeer degelijke indruk.

Leopold FC900R PD

Leopold FC900R PD

Leopold FC900R PD © Hardware.info

De Leopold FC990R PD is voor liefhebbers van mechanische toetsenborden die niet per se gamen. Extra software blijft dus uit. In plaats daarvan belooft de Leopold een fijne type-ervaring, waarvoor Cherry MX Brown-schakelaars worden ingezet. De behuizing van de simpeler uitgevoerde FC990R PD is volledig van plastic. De bouwkwaliteit is hoog en de constructie voelt oerdegelijk aan. Bovendien monteert Leopold hoogwaardige toetsen van dik PBT-plastic. De grote toetsen zijn uitstekend gestabiliseerd. Veeltikkers die een nieuw werkpaard zoeken, hoeven niet verder te kijken dan de Leopold FC900R PD.

Royale ramplanken (150 euro of meer)

Corsair K95 RGB Platinum

Corsair K95 RGB Platinum

Corsair K95 RGB Platinum © Hardware.info

Voor een bedrag van boven de 150 euro moet alles kloppen, van de mogelijkheden tot de uitstraling, de software en uiteraard de testresultaten. Bij veel toetsenborden in deze prijsklasse is dat helaas niet zo, waardoor ze eigenlijk onvoldoende meerwaarde bieden dan een veel goedkoper exemplaar. Zoek je het ultieme toetsenbord voor spellen, dan ben je het best uit met de Corsair K95 RGB Platinum. De K95 biedt typegemak, veel functies en genoeg tierlantijnen, maar is dan ook zeer prijzig.

Vul informatie in bij sidebar blog om hier iets te tonen

Nieuwsbrief