Ledenlogin

Nieuwsbrief maart 2019

Een nieuwe lente, een nieuw geluidkrokus

De meteorologische lente is net begonnen. Op de ‘echte’ lente zullen we nog even moeten wachten, hoewel de natuur zich al flink in lentetooi toont. Dit voorjaar zit dan ook weer boordevol activiteiten: heel veel geluiden!

De meeste collega’s zijn alweer in het laatste stadium van hun opleiding beland. Enkele opleiders hebben hun kandidaten mogen verblijden met het prachtige CBT-diploma. Het CBT heeft mooie flyers op A5-formaat in een glossy uitvoering laten maken die u kunt gebruiken om uw cursusaanbod nog beter te promoten. 250 Flyers kosten € 7,50 excl. porto. Voor onze lid-opleiders zijn deze gratis. Als u deze flyers wilt ontvangen, stuur een mail naar Joeke Spierings.

Blind en met tien vingers?

twee vingersDe CBT-gecommitteerde ziet, naast een goed en rustig verloop van het examen, ook toe op de toepassing van het tienvingersysteem blindtypen. Als naar het oordeel van de gecommitteerde een kandidaat niet blind typt, wordt deze hiervan – na overleg met de opleider – op de hoogte gesteld. Hij krijgt dus de kans om tijdens het examen, b.v. bij de tweede vaardigheidstest, te laten zien dat hij het blindtypen wél beheerst. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt daar een aantekening van gemaakt op het examenverslag. De vermelding ‘blind’ wordt niet op het diploma vermeld. Een kandidaat kan hierop niet zakken.
Anders ligt het bij het niet toepassen van het tienvingersysteem. Indien dit het geval is, wordt dezelfde procedure gevolgd als hierboven beschreven is. Als de kandidaat wederom niet laat zien dat hij het tienvingersysteem beheerst, wordt hij afgewezen. Belangrijk is dat u hier aandacht aan besteedt tijdens de (laatste) lessen.

Examenbestanden kandidaatgegevens

Het invullen van de gegevensbestanden in Excel blijft natuurlijk mensenwerk. Een foutje ligt al snel op de loer. Hoewel er controle plaatsvindt voor en tijdens het examen, gebeurt het toch nog weleens dat er een fout in de personalia zit. Dit heeft tot gevolg dat er een ‘fout’ diploma en ook een ‘foute’ cijferlijst worden afgedrukt. Het aanvragen van een nieuw diploma kost € 7,50.

Heel Holland typt!

NK-logoOp zaterdag 13 april 2019 is het Nederlands Kampioenschap Typevaardigheid in het Polmanstadion (Heracles) in Almelo. Aanmelden kan via de website. Wie weet wordt uw leerling kampioen! De wedstrijdnormen vindt u hier. Op de website van het NK Typen staan de uitslagen van de vorige editie en leuke foto’s. Natuurlijk kunt u ook zelf meedoen in de categorie volwassenen. Het is een leuk evenement en zeer goed voor een gezonde, competitieve collegialiteit. Bovendien laat u zien dat u ook een topper bent in typen! Inschrijven tot 7 april 2019.

Intersteno internetwedstrijd

Van 1 april tot en met 6 mei 2019 vinden voor de 17e keer de Internetwedstrijden van de Internationale Federatie Intersteno plaatinternet-contest-2019-1s. Om uw leerlingen enthousiast te maken voor typen in wedstrijdverband kunt u ze laten meedoen met deze internetwedstrijd. De registratie en aanmelding hiervoor gaan via onze landgroep Interinfo. Het is natuurlijk erg leuk om (met enkele collega’s) een middag te organiseren om deze wedstrijd te houden; bijvoorbeeld als voorbereiding of voorronde voor het NK! Degenen die aan de minimumnorm hebben voldaan komen direct op de internationale ranglijst van Intersteno.

Twee soorten wedstrijden

  1. Moedertaal: je typt in het Nederlands. De wedstrijdtekst duurt 10 minuten.
  2. Meer talen: een echte uitdaging! Er zijn 17 beschikbare talen. Goed te doen zijn: Engels, Spaans en Italiaans.

Er kan onbeperkt en gratis geoefend worden: klik hier en kies voor Nederlands. Nieuwsgierig? Bekijk hier het filmpje van de vorige editie. Meer informatie kunt u krijgen bij Bernhard Boot en Joeke Spierings.

Interstenocongres 2019

banner_cagliariIn september 1887 vond het eerste congres plaats in London. Dit was een idee van Sir John Westby Gibson om het 300-jarig bestaan van het moderne kortschrift (stenografie) te vieren. Hier kwamen 400 deelnemers een hele week samen om te discussiëren over het gebruik van stenografie in de parlementaire en gerechtelijke verslaglegging. Belangrijk hierbij was de invloed hiervan op scholing en de komst van de vrouwen in deze ‘mannelijke’ wereld. Lees meer…

Het 52e Interstenocongres vindt plaats van 13 tot en met 19 juli 2019 in Cagliari (Italië). Het belooft weer een interessant congres te worden met vele lezingen en (gezellige, informele) ontmoetingen van vakgenoten uit de hele wereld. Neem dus een kijkje op de website. Cagliari nodigt ook uit om er een fantastische vakantie aan vast te knopen!

Brainstormingsessie

Straks, aan het einde van het cursusseizoen, zijn we allemaal weer een (schooljaar) ervaring rijker. Wij zijn nieuwsgierig naar de ervaringen die u heeft opgedaan in en tijdens uw lessen. Waar bent u tegenaan gelopen? Waarin zou u advies willen krijgen? Wat motiveert u om op te leiden voor een CBT-diploma? Of wat houdt u tegen? Waarom alleen typevaardigheid? Zijn er didactische en/of pedagogische knelpunten? Zomaar een paar zaken waar we als bestuur graag eens samen met u over willen ‘brainstormen’. Wij organiseren deze sessie eind mei/begin juni op een centrale locatie. Wilt u hieraan punten toevoegen of uw bijdrage leveren? Wilt u hierbij aanwezig zijn? Stuur dan alvast een mail naar Els Bredewoud.

Vul informatie in bij sidebar blog om hier iets te tonen

Nieuwsbrief